Sterilisatie: ja of nee?

We krijgen vaak de vraag wat wij vinden van sterilisatie van een teef. Dat is een vraag die we ontzettend lastig te beantwoorden vinden, want er zitten zowel voor- als nadelen aan sterilisatie. Om je op weg te helpen, zetten we de voors en tegens van sterilisatie in deze Dogblog voor je op een rij.

Eerst even over de term sterilisatie. Over het algemeen wordt die gebruikt voor de verwijdering van de eierstokken van de teef. Medisch gezien is dit incorrect en spreken we hier eigenlijk over castratie. Maar omdat vrijwel iedereen de term sterilisatie gebruikt, doen wij dat ook.

Waarom steriliseren?

Als je teef loops wordt, is dit over het algemeen één of twee keer per jaar. In deze periode is je teef vruchtbaar en verliest ze bloed (de ene hond meer dan de andere). Het gedrag van je teef kan veranderen: waar ze voorheen vol energie zat, zie je nu vooral sloomheid, weinig eetlust en veel slapen. Die drie weken loopsheid kunnen voor baasjes een reden zijn om te kiezen voor sterilisatie. Wat baasjes vooral lastig vinden, is het bloedverlies en het alert moeten zijn dat er geen opdringerige reuen in de buurt komen. Of, wat ook kan: dat je teef de benen neemt en zelf op zoek gaat naar een reu…

Een aantal weken na de loopsheid komt je hond in de schijnzwangerschap terecht. Ook dát kan een reden zijn om te steriliseren, want er zijn teven die hier echt heel veel last van hebben. De teef kan bijvoorbeeld nestgedrag vertonen door veel te graven. Ook sleept ze allerlei voorwerpen naar haar plek. Onzekerheid, slecht eten, opgezette melkklieren, sloomheid en het vele slapen zijn veel voorkomende symptomen. Al met al kan een teef er dus best een tijdje last van hebben. Maar er zijn ook zeker teven die er weinig of minder last van hebben.

De voordelen van steriliseren

De voordelen van sterilisatie zijn:

  • Je hond wordt niet meer loops.
  • Een teef kent geen overgang zoals mensen, dus wordt elke keer weer loops en blijft zelfs op oudere leeftijd vruchtbaar.
  • Er kan geen baarmoederontsteking ontstaan.
  • Je teef heeft geen last meer van de schijnzwangerschap.
  • De kans op suikerziekte neemt af.
  • De kans op melkkiertumoren neemt af.

De nadelen van steriliseren

De nadelen van sterilisatie zijn:

  • Je hond moet de operatie ondergaan. Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor de laparoscopische- of kijkoperatie; hier worden er twee kleine wondjes gemaakt van 0,5 tot 1 centimeter per wondje. Door deze wondjes worden de scoop (camera met lichtbron) en het instrumentarium ingebracht. Via de camera kan het operatieteam op een groot scherm zeer nauwkeurig de verrichtingen volgen. De eileiders worden via de gaatjes verwijderd.
  • Er ontstaat een vachtverandering: de ondervacht van je teef kan dikker worden, maar ook een doffe vacht kan het gevolg zijn van een sterilisatie.
  • Er is een verhoogde kans op incontinentie; dit kan wel beperkt worden door de teef een keer loops te laten worden.
  • De kans dat je teef in gewicht toeneemt, is zeer aannemelijk.

Beslissing in belang van je hond

Het is dus ontzettend lastig om direct een duidelijk ‘ja’ of ‘nee’ te antwoorden, wanneer mensen ons vragen of ze hun teef moeten laten steriliseren. Het is vooral afhankelijk van het gedrag en de situatie van je hond. Het is en blijft jouw hond, en daarmee ook jouw beslissing, die je hopelijk zult maken in het belang van je viervoeter!

Welke afweging maak jij voor je een besluit neemt? Deel je ervaring met ons en andere hondenliefhebbers op onze Facebook-pagina.