10 tips om verantwoord te fietsen met je hond

Wil je er met je hond op uit trekken en actief bezig zijn? Fietsen is een heerlijke, ontspannende manier om dit te doen. Maar voordat je je jouw viervoeter meeneemt met de tweewieler is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Daarom geven we je in deze Wolf’s Mountain Dogblog concrete tips, zodat jij verantwoord kunt gaan fietsen met je hond.

Fietskar, fietsmandje of zelf lopen?

Wil je met je hond gaan fietsen, dan zijn er drie manieren om dit te doen:

 1. Je kunt je hond naast je fiets laten lopen.
 2. Je kunt je hond in een fietskar meenemen.
 3. Je kunt je hond in een fietsmandje meenemen.

Als je je hond naast je fiets laat meelopen (in een regelmatig tempo), dan worden de spieren van je hond opgebouwd. Dat gebeurt zonder de gewrichten zwaar te belasten, iets wat bij springen of draaien wél het geval is. Niet alle honden zijn geschikt om naast de fiets te laten lopen. Kortneuzige honden (zoals mopshonden, Franse en Engelse Bulldogs en de Cavalier King Charles Spaniel) ademen door de bouw van hun kop minder makkelijk en raken daardoor eerder buiten adem. Ook kleine honden als chihuahua’s, maltezers en teckels (die ook nog eens een extra kwetsbare rug hebben) doe je er geen plezier mee. Vanwege hun korte pootjes moeten ze veel te hard rennen om jou als fietser bij te kunnen houden. Laat de kortneuzigen en kleine honden maar lekker genieten in een karretje of mandje!

   

Fietsen met je hond – zo begin je

Als je gaat fietsen met je hond is het verstandig dit langzaam op te bouwen. De leeftijd waarop je kunt beginnen, verschilt per ras. Grote honden hebben meer tijd nodig om zicht te ontwikkelen dan kleine honden. Bij het gemiddelde ras is rond de 1,5 jaar een mooie leeftijd om te beginnen met fietsen; dan weet je zeker dat je hond voldoende ontwikkeld is. Wat kan helpen, is om je hond al op jonge leeftijd te laten wennen aan een fiets. Dit kun je doen door je fiets in je hand mee te nemen en de hond er naast te laten lopen.

10 tips: zo fiets je verantwoord met je hond

Ben je klaar om te gaan fietsen met je hond? Hieronder hebben we een 10 concrete tips voor je op een rij gezet, zodat je op een verantwoorde manier met je hond kunt gaan fietsen:

 1. Je hond loopt altijd aan de binnenkant van je fiets, dus aan de rechterkant. Zo kan je hond nooit uitwijken naar eventueel verkeer dat langsrijdt.
 2. Leer je hond van jongs af aan netjes naast je te lopen, zodat hij niet meer aan de riem trekt; hier heb je op de fiets profijt van.
 3. Ga niet meteen grote stukken fietsen, maar bouw dit langzaam op. Begin met 5 minuten en bouw dit op naar 20 minuten in een paar weken. Las ook rustdagen in voor je hond; dit heeft hij zeker in het begin nodig.
 4. Kijk de voetkussentjes van je hond na op eventuele beschadigingen. Na het fietsen, om te kijken welke impact het fietsen op zijn pootjes heeft gehad. En ook voor het fietsen, om zo te bepalen of de voetkussentjes voldoende hersteld zijn om weer op pad te gaan.
 5. Ga niet fietsen bij heet weer. Boven de 20 graden is het eigenlijk al te warm voor een hond. Het asfalt voelt al snel veel warmer aan dan je denkt!
 6. Vergeet geen water mee te nemen; dat vind je hond vast lekker tijdens of na een rondje fietsen.
 7. Laat je hond eerst zijn behoeften doen voordat je op de fiets stapt.
 8. Ga niet fietsen binnen twee uur na het eten of een half uur voor het eten in verband met de kans op een maagtorsie (een gevaarlijke verdraaiing/kanteling van de maag).
 9. Laat je hond in draftempo lopen en varieer niet te veel in snelheid, zodat je hond in een regeltempo kan blijven lopen.
 10. Houd er rekening mee dat er ook honden zijn die niet van rennen houden, maar liever rustig wandelen. Kijk dus goed naar je hond of hij het echt leuk vindt, want dat is het belangrijkst!

Wat zijn jouw ervaringen met fietsen met je hond? Deel ze met andere hondenliefhebbers op onze Facebookpagina.

Liever een andere activiteit dan fietsen ondernemen met je hond? Lees onze Dogblog ‘Actief in 2020: 4 populaire activiteiten voor hond én baas’ voor meer tips!