Actief met jouw hond: 4 populaire activiteiten voor hond én baas

Behalve “het gewone uitlaten” zijn er veel activiteiten die je samen met je hond kunt ondernemen. Als je eenmaal de gehoorzaamheidscursus hebt doorlopen, kan het zijn dat je toe bent aan iets anders. Maar wat ga je precies doen? Er is namelijk zoveel te kiezen… Om je op weg te helpen, geven we je 4 tips voor populaire activiteiten waarmee jij en je hond bezig kunnen zijn op een andere manier dan normaal.

1. Agility / behendigheid
Bij een agility- of behendigheidstraining word de hond geleid door de baas. Je trouwe maatje legt een parcours met verschillende hindernissen af, binnen een bepaalde tijd en in een bepaalde volgorde. En óók nog eens foutloos! Deze sport is voor veel mensen een hele leuke vrijetijdsbesteding, maar wordt ook zeker in wedstrijdverband beoefend. Zowel hond als baas moeten zich hierbij behoorlijk inspannen.

2. Jachthondentraining
Jachthondentraining heeft twee varianten: werken vóór het schot of werken ná het schot. We richten ons hier even op werken ná het schot. Hierbij wordt honden geleerd het “aangeschoten wild” zo snel mogelijk naar de baas te brengen; het zogenoemde apporteren. Dit is bedoeld voor baasjes die heel graag met hun hond willen werken, maar ook andersom. Deze honden hebben wat wij noemen een will to please. Een “prooi” ophalen en bij de baas brengen, dat is waar deze honden van genieten. Bij jachttraining ontstaat een mooi samenwerkingsband tussen baas en hond. Prachtig om te zien!

3. Canicross
Canicross is een activiteit voor de échte sportievelingen. Het is namelijk hardlopen in de natuur waarbij baas en hond samen een bepaalde afstand lopen. De hond heeft een passend tuig aan en zit met een elastische lijn vast aan de riem die de begeleider om zijn middel heeft. Deze sport is wat minder bekend, maar is wel in opkomst. Een intensieve en zeer sportieve manier om samen te doen!

4. Praktijkspeuren
Praktijkspeuren is momenteel een populaire tak van hondensport. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de natuurlijke driften van de hond. Een hond speurt van nature en het is de taak van de handler (lees: leider) de hond te leren “lezen” of hij nog wel de geur heeft die hij moet volgen. De hond moet zich concentreren op één speciale geur en alle andere geuren die hij op dat moment ook ruikt negeren. Voor beiden is het hard werken!

Natuurlijk zijn er nog genoeg andere activiteiten die zowel baas als hond veel plezier kunnen geven. Ons advies is: kijk zowel naar jezelf als je hond en besluit dan wat eventueel bij jullie zou kunnen passen. Twijfel je daarover? Stuur ons een bericht en we helpen je graag met het vinden van een geschikte activiteit.

Maar onthoud: wat je ook doet met je hond, er is sowieso maar één motto:
GENIET SAMEN MET JE MAATJE!