Allergie bij honden – dit is hoe voeding het verschil kan maken

Allergieën zijn tegenwoordig een veel voorkomend probleem bij honden. In deze Dogblog gaan we dieper in op de verschillende vormen van allergie én vertellen we welke positieve invloed gezonde voeding kan hebben.

De vier meest voorkomende allergieën bij honden zijn:

 • Vlooienallergie; vaak heeft de hond jeuk aan de liezen en/of onderrug.
 • Voedselallergie; je hond is allergisch voor een bepaald bestanddeel in het voer.
 • Atopie; allergie voor bepaalde stoffen in de omgeving, zoals pollen, mijten en grassen.
 • Contactallergie; hierbij reageert de hond door contact met een bepaalde stof, zoals voerbak en/of een bepaald wasmiddel. Dit is wel de minst voorkomende van deze vier.

Eiwitten en granen

In deze Dogblog lichten we de voedselallergie uit. De meeste honden die allergisch zijn, zijn dat voor niet-lichaamseigen eiwitten. Jaren geleden betrof het alleen maar kippen- of rundeiwit, maar tegenwoordig kunnen honden van meer eiwitten last hebben. Bij een overgevoeligheid voor eiwitten betekent dit niet, zoals zovelen denken, dat de hond allergisch is voor álle eiwitten. Hij is dan meestal allergisch voor één eiwitsoort. Granen zitten tegenwoordig ook in veel hondenvoer verwerkt. Dit kán een probleem voor een hond zijn. Graanvrij voer is speciaal ontwikkeld voor de voedselgevoelige en -allergische hond. Een voedselallergie is trouwens niet aan een leeftijd gebonden. Zelfs als een hond al jaren hetzelfde voer krijgt, kan deze een allergie ontwikkelen.

Symptomen voedselallergie bij honden

Als een hond constant jeuk heeft aan bijvoorbeeld oren, poten, oksels, liezen, de romp en/of rond de anus dan zou het op een voedselallergie kunnen lijken. Wel moet uitgesloten worden dat het eventueel geen vlooienallergie is; behandel daarvoor je hond en de omgeving goed en kijk daarna of de klachten nog aanwezig zijn. Klachten aan oren en poten zijn vaak de eerste tekenen dat er iets aan de hand is. Door het vele jeuken blijft je hond aan de plekken likken en bijten, wordt de huid alleen maar roder en kan er soms een infectie van de huid ontstaan. Jeuk is ontzettend vervelend voor je hond, dus wacht niet te lang met het ondernemen van de juiste stappen. Tevens kan een voedselallergie of -overgevoeligheid klachten aan het maag-darmklachten veroorzaken, met aanhoudende diarree, winderigheid of braken.

De eerste symptomen van een voedselallergie bij honden op een rij:

 • Jeuk, krabben, bijten en likken aan de oren, poten, oksels, en/of liezen.
 • Extreem veel haaruitval.
 • Verkleuring van de vacht. Bij lichtgekleurde vachten is het sneller zichtbaar.
 • Verkleuring van de huid.
 • Schilfers en pukkeltjes.

Medicatie bij allergie

De eerste meest logische stap is de dierenarts. Deze kan medicatie voorschrijven, zoals apoquel; dit wordt gebruikt voor de behandeling van jeuk geassocieerd met een ontsteking van de huid. Ook jeukremmer cytopoint wordt vaak voorgeschreven. Deze medicatie geneest de allergie niet maar het onderdrukt de jeuk, het meest vervelende symptoom van de allergie. Maar in de ergste gevallen is het zeker noodzakelijk en de beste oplossing.

Onze ervaring: géén kaas!

Onze ervaring na ruim 40 jaar in de hondenvoedingsbranche is dat ook kaas aan een hond geven een grote boosdoener kán zijn. Veel mensen belonen hun hond tijdens trainingen met kaas, omdat een hond dat erg lekker vindt. In de praktijk komen we nogal eens mensen tegen met een hond die huidproblemen heeft. Als de vraag of er kaas wordt gegeven positief wordt beantwoord, dan is ons advies om daarmee te stoppen. Dit kan verschil maken. Let wel: er zijn ook genoeg honden die hun hele leven kaas krijgen en daar niets van merken!

Hoe Wolf’s Mountain het verschil kan maken

Daarnaast is een verandering van voer vaak een oplossing die het proberen waard is. Het voer van Wolf’s Mountain zou hét verschil voor je hond kunnen maken. Wel met de nadruk op ‘zou’, want in de ergste gevallen is er natuurlijk een andere aanpak nodig. Bovendien is het resultaat niet altijd direct te zien. De tijd die je het voer de tijd moet geven om er resultaat van te kunnen zien is op zijn minst zes weken. En vaak nog langer.

Waarom Wolf’s Mountain kan helpen:

 • Ons voer is graanvrij; een graanvrije voeding kan, zolang het overeenkomt met de individuele behoeftes van je hond, hem daadwerkelijk voorzien van alle nodige voedingsstoffen. Bovendien is graanvrij voer makkelijker verteerbaar. Dit komt doordat de darmpassage van honden een stuk korter is dan die van ons mensen. Honden hebben het om die reden erg moeilijk met het verteren van onverwerkte koolhydraten in de vorm van granen.
 • Honden met een gevoelige maag die snel spijsverteringsproblemen hebben, zoals verstopping of diarree, zullen baat hebben bij graanvrij voer.
 • Wolf’s Mountain is natuurlijke hondenvoeding geheel geproduceerd in het belang van je hond. Door het gebruik van deze natuurlijke producten wordt het afweersysteem minder belast en door de hoogwaardige energiebronnen dus beter gaan functioneren.
 • Ons voer is rijk aan dierlijke “zuivere’ proteïnes; op de verpakking staat dat er wild en lam in zit en dus bevat het voer ook echt alleen deze eiwitbron.
 • Ons voer heeft een laag gehalte koolhydraten; het bevat veel groente en fruit, waaronder de gojibes die een positieve werking op het immuunsysteem heeft en het Yucca-extract, wat ontstekingen en winderigheid kan voorkomen.

Kortom: voor honden met een gevoelige spijsvertering en een gluten-allergie kan Wolf’s Mountain uitkomst bieden. Meer weten over onze filosofie, de herkomst van onze producten en het productieproces? Bekijk de pagina ‘Waarom Wolf’s Mountain’.