Benchtraining

Als je besluit voor je pup een bench te gaan gebruiken zul je hem er stapsgewijs kennis mee moeten laten maken. Sommige mensen vinden het zielig om een hond zo op te sluiten, maar in de meeste gevallen zal een hond de bench als zijn veilige plek ervaren.

Wat zijn de voordelen van een bench?

 • De pup zal zich prettig voelen in de bench wanneer hij alleen thuis moet blijven. De bench is een soort hol waarin hij zich veilig voelt.
 • De bench wordt zijn rustplek waar hij zich terug kan trekken om lekker te slapen.
 • Hij krijgt niet de kans om rottigheid uit te halen terwijl je weg bent.
 • Als je pup nog niet helemaal zindelijk is, vergroot het de kans op droog blijven als je weg bent (geen uren natuurlijk!) Alleen in uiterste nood zal een hond in zijn eigen bench zijn behoefte doen.

 Benchtraining stap voor stap

 • Voordat je je pup ‘opsluit’ in de bench zul je ervoor moeten zorgen dat je pup dit als zijn veilige/prettige plek gaat beschouwen. Zet de bench op een plek waar hij alles goed kan overzien. Om hem te laten wennen geef hem een kluifje die hij in de bench mag opeten. Probeer of hij er zelf in wil in plaats van hem erin te tillen. Laat het deurtje open; als hij er met zijn kluifje uit wil dan breng je hem weer rustig terug in de bench. Blijf er lekker bij zitten en herhalen indien nodig.
 • Je kunt je ook wat brokjes in de bench verstoppen en dan kijken of hij er zelf ingaat. Laat ook dan het deurtje open. Na een aantal keren kun je het deurtje af en toe even sluiten.
 • Als je pup moe is en wil gaan slapen dan leg je hem in de bench. Als hij meteen wakker wordt en eruit loopt leg je hem telkens op je gemak weer terug. Geef desnoods een kleine beloning als hij er weer in zit zodat hij weet dat hij het goed doet. Laat ook nu het deurtje open. Als hij slaapt kun je het deurtje desnoods voor korte tijd dichtdoen.
 • Als je pup wakker wordt dan mag hij er meteen uit. Hij zal op deze manier gaan leren dat de bench een veilige slaapplaats voor hem is.
 • Het kan zijn dat je pup zich ongemakkelijk voelt als hij in een te grote bench zit. In een te grote bench  (lees te veel ruimte) kan hij piepen en blaffen omdat hij zich niet echt veilig voelt. Je zou dan tijdelijk de bench wat kunnen verkleinen door er knuffels in te leggen of/en een mandje. Pups houden van holletjes en op deze manier kunnen ze heerlijk ergens onder of tussen liggen. Een bench wordt door een pup vaak als ‘open’ ervaren. In dit geval helpt het om een kleed over de bench te leggen. Hierdoor krijgt hij ook geen of minder prikkels binnen en wordt daardoor ook minder snel wakker.
 • Het verkleinen zou ook kunnen werken als je pup af en toe een ‘ongelukje’ in zijn bench heeft. Hoe kleiner de bench hoe minder hij beweegt en er daardoor minder druk op de blaas komt te staan.
 • Er is voor je pup een groot verschil tussen dag en nacht. De meeste pups hebben ’s nachts wat minder moeite in de bench dan overdag. Eigenlijk heel begrijpelijk omdat er overdag veel meer prikkels zijn dan gedurende de nacht.
 • Als je merkt dat je pup zich op zijn gemak voelt in de bench kun je beginnen met steeds een stukje verder weg van de bench te lopen totdat je uit zicht bent. Uiteindelijk kun je de tijd steeds verder uitbreiden.

 Als je pup piept en blaft in de bench kan dat een aantal oorzaken hebben:

 • Hij is niet goed uitgelaten en moet naar buiten
 • Hij is niet moe genoeg
 • Hij is té moe (lees overprikkeld) om te gaan slapen
 • Misschien ben je te snel gegaan en moet je een stapje terugdoen

Is dit alles niet het geval dan mag je hem best even laten piepen, maar aan de andere kant hij is nog klein en is het ook niet de bedoeling dat hij over zijn toeren raakt. Dat zou eventueel averechts kunnen werken en begin je weer van voren af aan.

Heb het vertrouwen en geduld dat het echt wel gaat lukken….én natuurlijk zijn er pups die absoluut niet in een bench willen en die het prima doen zonder!

Tip: Laat in ieder geval nooit zijn halsband aan in de bench, als hij ergens aan blijft hangen kan hij in paniek raken.