De Aanschaf van een Pup

Een pup…wie wil dat nou niet? Vooral als je bij een nestje gaat kijken, dan zie je de leuke kant van het hebben van een hond, maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken.

Voordat je een pup koopt is het belangrijk om een aantal zaken voor jezelf (en eventueel je gezin) op een rijtje te zetten en goed na te denken over de gevolgen voor als er een pup in huis komt. Een hond kan gemiddeld zo’n 10 tot 13 jaar worden, dus dat is een hele verantwoordelijkheid.

Hieronder volgen een paar tips; hopelijk helpen deze bij het maken van de juiste beslissing…

Inlezen

Helaas zijn er nog steeds mensen die te impulsief een pup kopen en zich niet realiseren wat het allemaal inhoudt; het gevolg is dat de hond terug gebracht wordt naar de fokker of in een asiel terecht komt.

Daarom is het belangrijk om je in te lezen wat voor soort hond/ras er bij je past. Wordt het een kleine hond, een middelmaat of ga je voor het grotere ras? Kijk naar het karakter van de hond en bedenk of je iets actiefs met je hond wil gaan doen of wil je hem als huishond? Zijn er jonge kinderen in het spel en hoeveel tijd heb ik te besteden. Wat zijn de kosten en wat doen we met vakanties?

Tijd

Realiseer je dat een pup veel tijd kost en zeker in het begin; alle honden hebben training, socialisatie en uiteraard veel aandacht nodig.

  • Hij moet worden opgevoed, zindelijk gemaakt en uitgelaten (in het begin soms wel 8x per dag/nacht of meer)
  • Is een pup te combineren met je baan, want met alleen tussendoor je pup uitlaten ben je er niet. Honden zijn roedeldieren en houden van aaien, spelen, knuffelen maar ook gewoon van je aanwezigheid.
  • Een hond maakt deel uit van je gezin en het zal je hele leven veranderen; er zal rekening met hem moeten worden gehouden.

EEN HOND HEB JE VOOR HET LEVEN EN NIET VOOR EVEN!

Vakanties

Bedenk of je je hond mee wil nemen op vakantie of dat je hem thuis laat. Wil je een heerlijke wandelvakantie of ben je meer van de steden bezoeken? Blijf je in Nederland of wil je naar het buitenland. Een vakantie in Nederland maakt het wat makkelijk voor wat betreft de afstand. Bij een buitenlandse vakantie zul je rekening moeten houden met de reisduur, het klimaat en of je hond het prettig vind om zo lang in de auto te zitten. Als je hond meegaat zul je je bestemming moeten aanpassen aan je hond. Wil je dit niet is dat natuurlijk ook geen probleem, want niet alle honden zijn geschikt om mee te nemen en doe je ze er dan ook zeker geen plezier mee. Dan zul je op tijd op zoek moeten naar een goed oppas adres.

Wat de één ziet als een beperking (niet negatief bedoeld) van het meenemen van een hond ziet de ander dit als heel natuurlijk dat de hond wel met je meegaat op vakantie en is het thuis laten van je grote vriend geen optie. In dat geval is het belangrijk de regels van het desbetreffende vakantieland van tevoren goed te checken. Ieder land is weer anders wat de regels betreft en zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Of je viervoeter wel of niet meegaat, er moet sowieso van alles geregeld worden.

Een tip van ons: Probeer eerst een fijn onderkomen voor je viervoeter te vinden voordat je je vakantie boekt.

Kosten

Het aanschaffen en hebben van een hond kost geld. Deze aanschaf kan zelfs oplopen tot 3500 euro; dit is natuurlijk afhankelijk of je een pup wel of niet bij een erkende fokker koopt en wat voor ras je besluit te kopen. De kosten voor het hebben van een hond ligt natuurlijk ook aan wat voor hond je hebt maar reken ongeveer op een bedrag van rond de 120 euro per maand voor verzorging, voer, dierenartskosten e.d. maar ook dit kan hoger of lager uitvallen…

Is bovenstaande allemaal geen probleem, dan heel veel plezier met de keuze maken van een pup!