Het gevaar van grasaar: 4 vragen en antwoorden
Je hond kan genieten van het banjeren door het hoge gras, maar in dat heerlijke hoge gras schuilt ook een gevaar: de grasaar. En die wil je hond liever niet tegenkomen… Waarom vertellen we je in deze nieuwe Wolf’s Mountain dogblog. En we zetten ook direct op een rij wat je tegen een grasaar kunt doen als je hond er toch mee in aanraking komt.
Wat is een grasaar eigenlijk?
Een grasaar wordt ook wel een kruiper genoemd; ze kruipen naar voren over de huid of door het haar. Als je hond door het hoge gras loopt, breken de grasaren af en kunnen ze zich vasthechten aan je hond. Door de vorm kan de grasaar alleen maar vooruit; hierdoor kan hij dieper in het lichaam van je hond terechtkomen. Doordat de grasaar aan één kant een scherpe punt met weerhaakjes heeft, is het bovendien makkelijk om door de huid heen te ‘kruipen’. Ze kunnen zeer vervelende ontstekingen en pijn veroorzaken. Met name honden met een langere vacht of lange oren hebben meer kans om dit op te lopen. Natuurlijk kunnen de grasaren ook gewoon op de vacht blijven hangen, dan is er geen probleem.
Wanneer moet ik extra opletten?
Grasaren worden gevormd door wilde grassoorten en komen vanaf half juni tot en met augustus voor. In deze periode is het risico het grootst, maar er kunnen ook grasaren in het gras achterblijven die zelfs in de herfst en winter voor problemen kunnen zorgen.
Waar kan mijn hond er last van krijgen?
In principe kunnen grasaren overal achterblijven, maar ze hebben enkele ‘voorkeursplaatsen’. Hieronder sommen we er deze op en vertellen we direct wat je eraan kunt doen.
Oren
Als je hond na een wandeling acuut met zijn kop schudt, met zijn oor langs voorwerpen wrijft of pijn lijkt te hebben bij het krabben, dan zou het kunnen dat er een grasaar het oor in is gekropen. Dit is voor je hond zeer pijnlijk en hij of zij wordt hier dan ook erg onrustig van. Oren zijn heel gevoelig en snel handelen is dan zeer wenselijk. Dat de aar dieper de gehoorgang in gaat kruipen, is het laatste wat je wilt. De dierenarts kan via een otoscoop een smal tangetje in de gehoorgang brengen, waarmee de grasaar verwijderd kan worden. Als de grasaar niet te diep zit en de hond niet te pijnlijk reageert kan dit soms zonder verdoving.
Tenen
Bij een grasaar tussen de tenen zal je hond fanatiek krabben of likken. Als je goed kijkt, kun je soms het insteekgaatje in de huid ontdekken. De hond kan hierdoor mank gaan lopen. Door het vele likken kan het voorkomen dat de grasaar er vanzelf uitkomt. Als je er vroeg genoeg bij bent, kun je hem eventueel ook zelf met een pincet verwijderen. Let wel goed op dat er geen weerhaakjes in de huid zitten. Mocht het niet lukken of twijfel je? Ga dan naar de dierenarts!
Ogen
Als je hond veel met zijn poot in het oog wil wrijven, dan kan er een zaadje van een grasaar in het oog terecht gekomen zijn. Je kunt er zelf eerst naar kijken, maar meestal verdwijnt het zaadje snel achter het derde ooglid. Zie je niets en blijft je hond last houden, dan is het in verband met een eventuele beschadiging aan de oogbol van belang dit door een specialist te laten nakijken/behandelen. Wacht je te lang, dan kunnen de zaadjes door het oogslijmvlies dringen en zijn ze niet meer waar te nemen. Dit kan lijden tot een behoorlijke ontsteking boven of achter het oog.
Neus
Het is voor een hond heel makkelijk een grasaar via zijn neus per ongeluk op te snuiven. Dit kan voor een flinke neusontsteking zorgen. Dit merk je doordat je hond plotseling veel gaat niezen.
Wat kan ik zelf doen?
Onze tip is om je hond goed te controleren na elke wandeling. Vaak zie je nog (stukjes) grasaar zitten en kun je die verwijderen voordat ze het lichaam in kruipen. Het voorkomen van grasaren blijft lastig, maar je zou de plekken met bloeiend gras zoveel mogelijk kunnen vermijden.
Ken je onze producten al? Klik hier voor de Wolf’s Mountain webshop.