De temperaturen lopen eindelijk weer op! En dus wordt het tijd voor waterpret voor je viervoeter. Alhoewel, voor sommige honden maakt de temperatuur niet uit. Er zijn er genoeg die het hele jaar door het water in durven. In deze dogblog vertellen we je meer over het laten zwemmen van je hond en waarom dit (bijna) altijd een feest is.
Kan iedere hond zwemmen?
Lang niet iedereen staat er bij stil, maar niet iedere hond kan of wil zwemmen. Er zijn bijvoorbeeld honden die door hun lichaamsbouw of vacht moeizaam kunnen bewegen in het water. Dit zijn rassen met korte neuzen zoals de Bulldoggen, rassen met een zwaar lijf en korte poten zoals de Engelse Basset en honden met een extreem lange vacht die in het water topzwaar worden. Én er zijn natuurlijk ook honden die zwemmen echt niet leuk vinden. Onze tip: eerst voorzichtig proberen en nóóit je hond dwingen.
Goed voor de gezondheid
Als honden eenmaal zwemmen, vinden ze het vaak heerlijk. Bovendien is het heel gezond en inspannend! Tijdens het zwemmen beweegt je hond namelijk zijn gewrichten zonder deze te belasten. Op die manier wordt de slijtage van gewrichten afgeremd. Door de bewegingen die de achterpoten met zwemmen maken, traint de hond ook de bilspieren. Daarnaast versterkt zwemmen de buik- en rugspieren. Een hond die vanwege een blessure rust moet houden, mag in een aantal gevallen wel zwemmen. Maar natuurlijk zijn er ook uitzonderingen!
5 praktische tips over zwemmen met je hond
1. Kies een plaats uit waar je hond veilig het water in kan. Wees zeker op onbekende plekken voorzichtig en kijk altijd eerst even naar de kant en de bodem of er geen scherpe/glibberige stenen of schelpen liggen. Die kunnen voor narigheid zorgen.
2. Zorg er wel voor dat je je hond, zeker met warm weer, niet in stilstaand water laat zwemmen. Daar krijgt bacteriegroei meer kans. Van blauwalg, legionella en botulisme kan je hond erg ziek worden!
3. Aan het strand is het heerlijk om te wandelen en je hond te laten zwemmen in de zee. Pas wel op je viervoeter niet te veel zeewater binnenkrijgt. En zorg in ieder geval voor voldoende drinkwater.
4. Eerst zwemmen en dan pas eten. Wij mensen vinden het ook niet fijn met een volle buik actief bezig te zijn!
5. Voor de liefhebbers van zwemmen met je hond is er aan het eind van de zomer de ‘hondenplons’ die georganiseerd wordt in veel zwembaden in Nederland. Het geeft je de mogelijkheid om samen met je hond en andere baasjes en honden in het zwembad te zwemmen. Een superleuk initiatief, waar elk jaar veel animo voor is!
Cold water tail
Dit nog even ter info..
Hier wordt een aandoening van de staart bedoeld. Na een heftige inspanning van de staart bij het zwemmen kan het gebeuren dat de staart in de dagen erna slap is en het bewegen pijnlijk. Rust en eventuele ontstekingsremmers verhelpen de aandoening.
De conclusie: voor de meeste honden is zwemmen een feestje. Of je hond nu echt een duik in het water neemt of alleen de pootjes baadt, ze genieten ervan. En de baas dan ook. Alvast veel zwemplezier gewenst!
Heb je al kennisgemaakt met onze producten? Klik hier voor de webshop van Wolf’s Mountain!