Waarom spelen met stokken (te) gevaarlijk is voor je hond

De meeste honden zijn gek op stokken. Je hond vindt een stok, jij gooit de stok weg, je hond haalt hem op en brengt hem weer bij je terug. Leuk spelletje, denkt je hond. Leuk spelletje, denken veel baasjes. En het is zeker waar: je kunt het ook heel lang volhouden. Totdat het een keer fout gaat. Dan krijgt het zogeheten spelletje een andere wending. En kan je ergste nachtmerrie ineens werkelijkheid worden… Daarom leggen we je in dit artikel uit waarom je jouw hond beter niet met stokken kunt laten spelen, een advies dat overigens ook dierenartsen geven.

Honden en stokken: Wat kan er mis gaan?
Stokken zijn hard en hebben vaak scherpe punten en splinters. Daarom kan er van alles misgaan wanneer jouw hond met stokken speelt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

• Tijdens het opvangen of het stuiteren op de grond van een stok kan deze enorme schade aanrichten in de neus, buik of achter in de keel van je hond. In het ergste geval kan de stok zelfs het gehemelte/de tong doorboren of verticaal in de keel belanden. Je hond zou hiervan zelfs in shock kunnen raken.
• Als een stok niet op de grond valt maar rechtop blijft staan en je hond rent er met volle kracht in, dan is de schade niet te overzien.
• De stok kan dwars in de bek terechtkomen met mogelijk bloedingen, ontstekingen en zelfs abcessen tot gevolg.
• Spelen met stokken in het water is eveneens af te raden; als baasje kun je niet beoordelen wat zich onder het wateroppervlak bevindt. Er ligt vaak afval en als de stok ergens achter blijft hangen, kan het zo maar gebeuren dat deze in de bek van je hond blijft steken.
• Zelfs kauwen op een stok kan verwondingen geven; als er splinters in de tong of de slokdarm terechtkomen, kunnen er flinke ontstekingen in de keel ontstaan en kan de hond eventueel moeite krijgen met ademen. Deze ontstekingen zouden ook op een later tijdstip nog voor problemen kunnen zorgen.

Natuurlijk zijn er honden die er goed vanaf zijn gekomen na een ongeluk met een stok. Maar er zijn ook honden die blijvende schade hebben overgehouden aan dit leuke ‘spelletje’. En er zijn – helaas – te veel gevallen bekend waarbij honden zijn overleden aan complicaties na het spelen met een stok. Dat risico wil je toch niet lopen? De dierenartsen waarschuwen bovendien niet voor niets: speel niet met stokken!

Tip: zo handel je als je hond met een stok aan komt
Denk dus goed na als je viervoeter met een stok aan komt lopen. Pak de stok met beleid af, leg hem voorzichtig neer, zeg nee tegen je hond en probeer samen weg te lopen. Je hond zal hem ongetwijfeld weer willen pakken – de aard van het beestje – maar blijf stug volhouden. Na verloop van tijd en inspanning en standvastigheid van jou als baas zal je hond het echt gaan snappen, daar zijn wij van overtuigd!

Wil je weten wat voor leuke dingen je wél kunt doen samen met je hond? Lees onze blog ‘4 populaire activiteiten voor hond én baas’