Teken bij Honden: Herkenning, Preventie en Effectieve Behandelingen

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zich voeden met het bloed van hun gastheer. Ze komen vaak voor in bosrijke gebieden, graslanden en struikgewas. Ze kunnen zich hechten aan honden (maar ook aan andere dieren en mensen) tijdens buitenactiviteiten.

Teken zijn rond de 1 mm groot, maar zodra ze volgezogen zijn met bloed zwellen ze op tot ongeveer 1 cm. De volwassen vrouwtjes teken leggen eitjes en hier komen larven(6-potig) uit. Na een bloedmaaltijd wordt dit een nymfe (8-potig) en als deze een bloedmaaltijd heeft gehad is de teek volwassen.

Wanneer zijn teken actief?

Tussen februari en oktober is de kans groot dat je hond tijdens de wandeling één of meerdere teken oploopt, maar de laatste jaren worden ze ook tijdens de winterperiode steeds actiever.

Teken kunnen zich overal op het lichaam van de hond vasthechten, maar ze hebben wel een aantal ‘voorkeursplaatsen’ zoals rond de oren, tussen de tenen, in de liesstreek, rond de ogen en langs de nek en rug.

Wat zijn de risico’s van teken bij honden?

Een hond kan eventueel ziek worden van een tekenbeet. Als gevolg hiervan kan de huid wat rood en gezwollen worden én kan er soms door het krabben en bijten van de hond een wond ontstaan; dit noemen we een ‘hotspot’.

Nederlandse teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. De Borrelia bacterie (waarmee een teek besmet kan zijn) bevindt zich over het algemeen in het darmkanaal van de teek. Als een teek langer dan 24 uur op de gastheer (in dit geval je hond) zit, neemt de kans op overdracht van deze bacterie toe. De meeste honden worden hier niet ziek van (al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen!)

Teken uit warmere gebieden, zoals Zuid- en Oost-Europa, kunnen ziektes overbrengen waar honden wel erg ziek van kunnen worden.

Daarom is het belangrijk je hond regelmatig te controleren op teken en na het ontdekken deze meteen te verwijderen!

Soms kan een hond gedragsveranderingen vertonen. Bij onderstaande symptomen is het verstandig meteen de dierenarts te raadplegen.

Symptomen tekenbeet:

 •  Gewrichtsontsteking of mank lopen gedurende een paar dagen
 • Geen zin om op te staan
 • Opgezette gewrichten
 • Koorts en/of vermoeidheid
 • Opgezwollen lymfeklieren
 • Geen eetlust en neurologische problemen

Het verwijderen van een teek

Een teek is makkelijk te verwijderen met een tekenpen of een tekenhaakje.

Met een tekentang:  

 1. Zet deze zo dicht mogelijk tegen de huid van je hond over de teek heen
 2. Knijp hem vast en verwijder de teek met een draaiende beweging
 3. Bekijk goed of er geen resten van de teek bij je hond  achterblijven

Met het tekenhaakje:

 1. Schuif de teek voorzichtig in het tekenhaakje tot het einde
 2. Draai het haakje zachtjes rond totdat de teek vanzelf loslaat
 3. Bekijk goed of er geen resten van de teek bij je hond achterblijven

Wat helpt tegen teken bij honden?

Er zijn genoeg tekenwerende middelen om je hond tegen teken te beschermen, zoals de spot-on producten in de vorm van een pipet, waarmee je het middel zelf in de nek/op de rug en bij de staartinzet druppelt. De werkzame stoffen in de vloeistof worden opgenomen door de huid en verspreiden zich via de huidolie die de hond van nature uitscheidt. Een spot-on product is meestal één maand werkzaam en moet wel maandelijks herhaald worden.

Er zijn ook tekenbanden die 7-8 maanden werkzaam zijn tegen teken. Door de wrijving van de tekenband over de huid van de hond komt er een werkzame stof vrij. Deze stof verspreidt zich over de bovenste laag van de huid en zo ontstaat de werende werking tegen bloedzuigende teken.

Maar: geen enkel middel is 100% effectief, dus blijf je hond regelmatig controleren!