Veilig op Vakantie met je Hond

De meeste mensen die op vakantie naar het buitenland gaan kiezen ervoor hun hond niet mee te nemen. Het vergt namelijk best wat organisatie en er moet altijd rekening met de hond gehouden worden. Dan wordt er gekozen voor een pension of een oppasadres. Helemaal prima, maar probeer dit ruim van tevoren te regelen voor je viervoeter, zodat je in alle rust je vakantie kan plannen. Ook de pensions hebben vaccinatie plichten; informeer ruim op tijd welke je hond nodig heeft.

Bij je beslissing wel of niet je hond meenemen zou je het onderstaande in overweging kunnen nemen:

  • Kan je hond goed tegen autorijden (lange reis)
  • Welk land wil je heen (hoe zijn daar de temperaturen)
  • Een accommodatie zoeken (lang niet overal zijn honden toegestaan)
  • Je vrijheid wordt beperkt (bij uitstapjes moet je altijd rekening houden met je hond)
  • Een rabiës (hondsdolheid) vaccinatie is verplicht (drie weken voor vertrek moet je hond gevaccineerd worden)
  • Welk ras heb je; niet alle rassen zijn in het buitenland toegestaan en er zijn een aantal landen waar een muilkorf verplicht is
  • Maar het belangrijkste van alles: doe je jouw hond er een plezier mee?

Voor mensen die gewend zijn hun trouwe viervoeter mee te nemen is dit allemaal niet aan de orde om over na te denken. De hond is een gezinslid en gaat dus gewoon mee. Waar moet je op letten als je een vakantie wil gaan boeken? Dat gaan wij in deze blog behandelen zodat jij helemaal voorbereid bent voor de aankomende vakantie!

Waar moet je aan denken?

Ieder land heeft zo zijn eigen wetten en regels; lees deze goed door zodat je niet voor verrassingen komt te staan. En dan niet alleen het land waar je op vakantie gaat, maar ook de landen waar je doorheen reist. In ieder geval belangrijk om te weten:

  • Je hond moet een officieel Europees dierenpaspoort hebben (check dit nog even bij je dierenarts)
  • Je hond moet gechipt zijn
  • Je hond moet tegen rabiës gevaccineerd zijn (uiterlijk 3 weken van te voren)
  • Hartwormen komen vooral voor in de warme zuidelijke landen, dus vergeet je hond niet te ontwormen ongeveer een week vóór vertrek en bij thuiskomst na een maand nog een keer
  • Vaccinatie tegen de ziekte van Weil is aan te raden, maar niet verplicht
  • Zorg ervoor dat je hond een tekenbestrijdingsmiddel (in welke vorm dan ook) heeft gehad of dat je het in ieder geval meeneemt

Informeer hierover bij je dierenarts!

Bestemming

Waar de reis ook naar toe zal gaan, je zult een accommodatie moeten vinden waar je viervoeter welkom is. Dat kan op een vakantiepark, in een hotel, appartement of op een camping zijn. Als je je hond voor de eerste keer meeneemt is het handig om goed uit te zoeken wat het beste bij jullie past.

Een goed verloop van de reis

Als je met de auto naar de bestemming reist is het belangrijk om voldoende water en snacks mee te nemen en ervoor te zorgen dat je hond z’n eigen comfortabele plekje heeft. Zijn eigen kussen/mand of vetbed zal ervoor zorgen dat je hond lekker kan liggen eventueel met zijn favoriete speeltje. In de meeste landen is het verplicht dat je hond vastzit in de auto; dat mag in een bench of anders met een tuigje en gordel (aan het tuigje zet je een verstelbare autogordel en deze klik je in het gordelslot). Daarnaast is het belangrijk om de hond voldoende beweging te geven. Stop daarom regelmatig zodat ze rustig kunnen eten en drinken en de nodige beweging kunnen krijgen. Tijdens het rijden mag het niet te warm worden in de auto; veel auto’s hebben tegenwoordig airconditioning waardoor de temperatuur goed op peil blijft.

Checklist; wat nemen we mee?

Een fijne vakantie toegewenst samen met je viervoeter!