Zo houd je jouw hond koel tijdens een hittegolf

Je hoofd koel houden tijdens een hittegolf. Het is voor mensen vaak al een uitdaging, laat staan voor huisdieren. In deze Dogblog geven we je tien tips om jouw hond goed door een hittegolf heen te helpen.


1.
Probeer je lange wandelingen vroeg in de morgen of laat in de avond te plannen.


2.
Zorg voor een schaduwrijke en zo koel mogelijke plek in je huis als je hond in een bench zit.


3.
Heeft je het hond het warm, borstel hem dan lekker vaak, zodat de losse haren verdwijnen en de ondervacht uitdunt. Hierdoor komt er weer wat lucht tussen de haren. Je kunt je hond ook koelen met lauw water op plekken die hij prettig vindt, zoals de oksels, liezen, poten en buik. Voor kortharige en kale honden bestaat er ook zonnebrandcrème.


4.
Laat je hond NOOIT achter in de auto. De temperatuur kan zomaar 10 graden oplopen in minder dan 10 minuten, zelfs met je raam open of als je auto in de schaduw staat. ‘Even snel een boodschap doen’ is echt niet oké, want het kan fatale gevolgen voor je hond hebben!


5.
Asfalt, zand en tegels kunnen in de zomer gloeiend heet worden. Vooral asfalt warmt bij een buitentemperatuur van 25 graden op tot ruim 50 graden. Fietsen is vanaf de 20 graden eigenlijk al af te raden, zoals je kunt lezen in onze Dogblog over fietsen met je hond. Als het nóg warmer is, dan is het zeker niet verstandig, want de voetzooltjes kunnen gemakkelijk verbranden. Gras brengt verkoeling aan de poten.


6.
Er zijn ook koelingsproducten te koop in de vorm van een koeltemat en koeltehalsbanden. Deze kunnen de nodige verkoeling bieden.


7.
Laat je hond lekker zwemmen, maar vermijd de apporteerspelletjes. Hiervan kan je hond oververhit raken. Meer over zwemmen met je hond lees je in deze Dogblog.


8.
Pas bij zwemmen op voor blauwalg en botulisme. Deze bacteriën komen over het algemeen voor in stilstaand water als het warm weer is. De blauwalg is een giftige waterbacterie, zowel voor jezelf als voor je hond. Als besmet water via de bek wordt opgenomen, kan dit leiden tot maag-darmklachten, irritatie van de slijmvliezen en huiduitslag. De bacterie die botulisme veroorzaakt, komt voor in het darmkanaal van vogels en vissen. Wanneer een vis of een vogel sterft en deze ligt in het stilstaande water dan kan het water besmet worden met de toxines van de bacterie. Je hond kan ziek worden door het zwemmen in het water of door het drinken van het water. Botulisme kan in het ergste geval leiden tot sterfte.


9.
Ook een hond kan last krijgen van oververhitting. De symptomen zijn:

  • flink hijgen;
  • sloomheid en warm aanvoelen;
  • overmatig kwijlen;
  • soms diarree en/of braken;
  • de slijmvliezen worden donkerrood tot paars;
  • in het ergste geval kan je hond in een shock raken.

Constateer je een van deze symptomen, probeer je hond dan zo snel mogelijk naar een koele/schaduwrijke plek te brengen en houd hem koel met lauw water. Bedek hem niet met handdoeken, want dan kan hij zijn warmte niet meer kwijt. Probeer je hond kleine beetjes lauw water te laten drinken. En waarschuw te allen tijde je dierenarts!


10.
Verwen je hond en maak een heerlijk hondenijsje! Er zijn talloze manieren om verantwoord een ijsje voor je viervoeter te maken.


Hoe houd jij jouw hond koel tijdens de zomer? Laat het ons en andere hondeneigenaren weten op onze Facebook-pagina!