Kennelhoest

Kennelhoest (ook wel besmettelijke hondenhoest genaamd) is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen (keel,neus en luchtpijp). De hond heeft dan een harde, droge hoest, waarbij het lijkt of er iets in de keel vastzit. Kennelhoest wordt vaak verspreid in omgevingen waar honden dicht op elkaar zitten zoals kennels, dierenpensions, honden uitlaatplaatsen, hondenverenigingen en hondenshows.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Droge hoest
  • Niezen
  • Snotneus
  • Oogontsteking
  • Kokhalzen en braken
  • Benauwdheid

Kennelhoest is te vergelijken met een flinke verkoudheid onder de mensen, alleen duurt deze qua herstel langer. Door het veelvuldige moeten hoesten kunnen honden last krijgen van benauwdheid; soms is het zo erg dat ze kokhalzen of braken.

Kennelhoest komt veel voor bij honden en gelukkig herstellen ze over het algemeen volledig.

Welke behandeling is er nodig?

Vaak is er geen behandeling nodig en gaat de kennelhoest zonder al teveel klachten vanzelf over. Door de hoestprikkels wordt de luchtpijp geïrriteerd waardoor het hoesten alleen maar erger wordt. Het belangrijkste is om de luchtpijp vrij te houden door de hond geen halsband te laten dragen, maar bijvoorbeeld een tuig. Maak geen lange wandelingen maar houd de hond rustig en laat hem niet spelen of rennen. Want door het hijgen kan het slijmvlies en de keel uitdrogen wat weer tot gevolg heeft dat hij moet hoesten.

Mochten de klachten verergeren of is het hoesten na een paar dagen niet over, neem dan contact op met de dierenarts, want als de kennelhoest overgaat in een bacteriële infectie dan zal er een antibioticakuur aan te pas moeten komen. Soms wordt er een combinatie van medicatie gegeven waaronder een slijmoplosser en/of een hoestdrank.

Vaccineren tegen kennelhoest

Je kunt je hond op twee manieren laten vaccineren:

  • een neusdruppel-enting; deze wordt in de neusgaten toegediend en geeft een snelle en langdurige immuniteit
  • De reguliere inenting geeft na ongeveer 2-3 weken bescherming

Overigens is er geen 100% garantie dat je hond geen kennelhoest zal krijgen, maar door de vaccinatie zullen de klachten wel milder zijn.

Een kennelhoest vaccinatie is niet verplicht, maar wordt door pensions, hondenshows en cursussen wel als verplicht gesteld!

Onze verhalen zijn puur informatief; bij klachten adviseren wij de dierenarts te consulteren.