Parvo is een zeer besmettelijke ziekte waar honden erg ziek van worden en het kan zelfs leiden tot de dood. Het verspreidt zich van hond op hond door direct of indirect contact met besmette honden. Omdat de meeste volwassen honden goed zijn beschermd door vaccinatie komt deze ziekte meer voor bij pups en jonge honden tot 1 jaar. Maar ook oude of zieke honden met weinig weerstand kunnen risico lopen op Parvo. Dit betekent niet dat een volwassen hond de ziekte niet kan krijgen; de symptomen zijn bij hun meestal milder. De laatste jaren is er een toename van pups en zwerfhonden uit het buitenland; deze hebben een grotere kans op Parvo en kunnen daarnaast ook ‘gezonde’ pups/honden in Nederland besmetten.
Hoe raakt een hond besmet?
Een hond kan op veel manieren besmet raken zoals:
- Oplikken en/of eten van ontlasting en/of braaksel van een besmette hond
- Ruiken aan ontlasting en/of braaksel van een besmette hond
- Besmette materialen; zoals schoenen (voetzolen), gras, kleding, mand, speelgoed e.d.
- Drinken uit besmette bakken
Een besmetting openbaart zich ongeveer tussen de 4 en 10 dagen.
De symptomen van Parvo
- Bloederige, dunne diarree
- Koorts
- Lusteloos en niet eten
- Braken
- Shock
- Bleke slijmvliezen
Helaas bestaat er geen medicatie tegen Parvo. Het lichaam van de hond zal zelf heel hard moeten werken om er bovenop te komen. Wel kan een dierenarts ondersteuning geven door een infuus tegen hydratatie/shock, medicatie tegen misselijkheid en diarree, antibiotica, soms zelfs een bloedtransfusie en sondevoeding. Dit alles zal gebeuren in quarantaine.
Is Parvo te voorkomen?
- Vermijd drukke uitlaatplaatsen
- Vaccineer met 6, 9 en 12 weken en dan met 1 jaar; daarna wordt deze vaccinatie om de drie jaar gegeven
- Wil je liever niet of niet overbodig vaccineren dan is het ook mogelijk te titeren; in het bloed van de hond kan bepaald worden hoeveel antistoffen er zijn tegen Parvo. Dan kan de vaccinatie uitgesteld worden
Als er maar een vermoeden van Parvo is bij je hond, neem dan meteen contact op met je dierenarts! Onze verhalen zijn puur informatief; bij klachten adviseren wij de dierenarts te consulteren.