Steriliseren of Castreren van je Poes of Kat

Simpel gezegd is castreren en/of steriliseren het proces waarbij de dierenarts je kat onvruchtbaar maakt.

Vaak wordt er van sterilisatie gesproken bij een poes en van castratie bij een kat. Maar in feite is het castratie in beide gevallen.

Castratie is namelijk het weghalen van geslachtsorganen zowel bij mannelijke als vrouwelijke dieren. Bij een kater worden de testikels verwijderd en bij een poes de eierstokken (en soms ook de baarmoeder). Bij een sterilisatie worden de eileiders en/of zaadleiders afgebonden zodat er geen vruchtbaarheid meer is, maar de geslachtshormonen blijven onveranderd. Sterilisatie is daarom niet gebruikelijk.

Maar in de volksmond noemen we het sterilisatie, dus houden we deze benaming aan.

Een kitten kan al vroeg geslachtsrijp zijn, soms al vanaf 5 maanden. Katers kunnen gaan sproeien (een vorm van communicatie via geur) en poezen worden dan krols ( het moment in de cyclus van de poes waarop zij vruchtbaar is). Het is vergelijkbaar met de menstruatie bij de mens en loopsheid bij de hond. Krolsheid is o.a. te herkennen als ze veel miauwen, tegen je benen of meubels aanwrijven.

Voordelen Castratie Kat

  • Een gecastreerde kat vecht minder vaak met andere katten
  • Sproeien; ze plassen dan overal behalve in de kattenbak om hun territorium af te bakenen
  • Weglopen tegengaan
  • Geen kans meer op teelbalkanker

Voordelen Sterilisatie Poes

  • Geen ongewenste nestjes
  • Geen krolsheid meer; een krolse poes kan weinig eetlust hebben waardoor ze gewicht gaat verliezen
  • Ook kunnen krolse poezen sproeien door hun territorium af te bakenen
  • Minder kans op baarmoederontsteking en melkklier tumoren

Nadelen Castratie/Sterilisatie

Gesteriliseerde katten hebben een lagere energiebehoefte maar wel een hogere eetlust. Hierdoor is de kans op overgewicht groot, maar dit is met voer prima op te vangen. Tevens is er altijd een kans op problemen met de urinewegen en de vacht.

Waarom Het Voer Rocky Plain van Natura Wild?

Na een sterilisatie of castratie ondergaat het lichaam van een kat verschillende hormonale veranderingen die hun stofwisseling en eetlust kunnen beïnvloeden. Natura Wild Rocky Plain kattenvoer is speciaal ontworpen om aan de voedingsbehoeften van gesteriliseerde en gecastreerde katten te voldoen. Dit voer bevat minder calorieën en vet, wat helpt om gewichtstoename te voorkomen, een veelvoorkomend probleem bij gesteriliseerde en gecastreerde katten. Daarnaast is het rijk aan hoogwaardige eiwitten die helpen bij het behoud van spiermassa. De toegevoegde vezels bevorderen een gezonde spijsvertering en zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor overeten wordt voorkomen. Met natuurlijke ingrediënten zonder kunstmatige toevoegingen, biedt Natura Wild Rocky Plain een uitgebalanceerde en gezonde voeding, waardoor je kat actief en in topconditie blijft.

Let op! Dit zorgadvies is puur informatief bedoeld.

Aanbevolen Product: