Waarom je Hond Ontwormen?

Vrijwel alle pups worden in de baarmoeder of via de moedermelk besmet met wormen. Wanneer er niet ontwormd wordt, kan er blijvende schade ontstaan door worminfectie. Een pup/hond kan flink ziek worden van een worminfectie; zelfs als ze geen wormen hebben blijft het belangrijk te ontwormen. Er zijn verschillende soorten wormen, maar de meest voorkomende in Nederland zijn wel de spoelworm gevolgd door de lintworm. Andere wormsoorten zijn de zweepworm, de haakworm, de longworm (ook wel franse hartworm genoemd).

Soorten wormen:

Spoelwormen zijn makkelijk te herkennen; ze lijken namelijk op spaghettislierten en zijn roze of geel van kleur. Ze komen voor in de dunne darm van je hond en kunnen een paar cm tot wel 15 cm lang zijn. Ze zijn niet altijd te zien in de ontlasting, soms wel in braaksel. Besmetting zit in een klein hoekje; de eitjes van de spoelwormen zitten vaak in zand en/of besmette ontlasting.

Lintwormen zijn witte, platte wormen, die uit allemaal segmentjes/stukjes bestaat die als een ‘lint’ aan de kop van de worm vastzitten. Elk lintworm stukje bevat duizenden eitjes. Deze komen voor in de darmen en zijn meestal wit van kleur.

De meeste volwassenen hebben geen last van besmetting; kinderen kunnen wel een besmetting oplopen doordat ze bijvoorbeeld in een zandbak spelen of een dier aaien en vervolgens hun hand in de mond steken. Dus is goede hygiëne en ontwormen zeker van belang!

Zweepwormen komen voor in de dikke- en blindedarm van je hond. Deze wormen zijn aan de voorkant dun en aan de achterkant dik. Deze wormsoort komt relatief weinig voor, behalve in kennels zie je een stijging van het aantal gevallen doordat er te weinig hygiëne is. Vandaar dat deze wormsoort ook wel kennelwormen worden genoemd.

Infecties van haakwormen komen meestal voor bij honden die in Zuid Europa zijn geweest. Deze dankt zijn naam aan de haken bij zijn mond waarmee hij zich vastzet op het darmslijmvlies van de dikke darm en zuigt daar bloed. Ze komen voor in het maagdarmstelsel van de hond. De eitjes worden in de darmholte gelegd en daarna met de ontlasting uitgescheiden.

Longworm/Franse hartworm is een worm die knobbels maakt in de grotere luchtwegen van een hond. Deze knobbels zorgen ook voor klachten zoals een harde, droge hoest. Bij deze wormsoort is extreme vermoeidheid een belangrijk symptoom.

Hoe krijgt een hond wormen?

De eitjes van spoelwormen kun je overal tegenkomen. Bijvoorbeeld op straat, in de tuin, op een hondenspeelplaats of op een honden uitlaatplaats. De eitjes komen dan terecht op de poten, vacht of neus van je hond. Zodra je hond zichzelf likt komen de wormeitjes binnen via het maagdarmkanaal.

Eventuele symptomen van een wormbesmetting:

  • Verminderde eetlust
  • Misselijkheid
  • Diarree (Lint- en spoelwormen zijn duidelijk te zien in de ontlasting maar er zijn ook wormen die je niet kunt zien)
  • Hoesten en /of braken (de eitjes van de wormen kunnen ook in de longen terecht komen; larven worden opgehoest en doorgeslikt en komen dan in de ontlasting terecht. Door irritatie kan je hond ook gaan hoesten en/of braken)
  • Darmverstopping (een pup/jonge hond kan veel volwassen wormen in zijn darmen hebben en een gevolg kan een darmafsluiting veroorzaken)
  • Vermageren en toch een bol buikje hebben
  • Schuren/sleetje rijden (met het achterwerk over de grond schuren)
  • Eventueel achterblijven van groei (door de wormen werken de darmen niet goed genoeg)

Kan je hond ziek worden van ontwormen?

Een hond kan zeker reageren op het ontwormen in de vorm van braken en/of diarree, hoewel dit in de meeste gevallen reuze meevalt. Mocht dit wel in erge mate voorkomen, dan kan het zijn dat je hond niet tegen bepaalde werkzame stoffen kan. Dan is het verstandig contact met je dierenarts op te nemen om te overleggen wat te doen.

Hoe vaak moet in mijn hond ontwormen?   

Bij een fokker wordt een pup meestal ontwormd met 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna iedere maand tot de leeftijd van 6 maanden.

Een volwassen hond kun je het beste 4x per jaar ontwormen; zijn er daarna toch nog wormen te zien in de ontlasting dan is het advies om na een maand nog een keer te ontwormen.

Ontlastingsonderzoek

Mocht je je viervoeter geen onnodige wormenkuur willen geven, dan bestaat er de mogelijkheid om regelmatig de ontlasting van je hond te laten onderzoeken op eventuele aanwezigheid van wormeneitjes. Bij het aantreffen van wormen dan heeft je hond een wormenkuur nodig. Zo’n onderzoek geeft geen 100% garantie, want mochten er weinig eitjes aanwezig zijn of als je hond wel besmet is maar er nog geen nieuwe eitjes uitgescheiden zijn, dan kan het zijn dat er (nog) niets in de ontlasting wordt gevonden.

Mocht je voor zo’n ontlastingsonderzoek kiezen dan is het verstandig dit met je dierenarts te overleggen hoe vaak je dit onderzoek moet laten doen.

Onze verhalen zijn puur informatief; bij klachten adviseren wij de dierenarts te consulteren.