Waarom je Kat Ontwormen?

Helaas zijn worminfecties vrij gebruikelijk bij katten. De meest voorkomende soorten zijn lintwormen (deze lijken op rijstkorrels) en spoelwormen (deze lijken op spaghettislierten) Vrijwel alle kittens zijn al besmet met spoelwormen als ze nog in de baarmoeder zitten, of lopen de besmetting direct na hun geboorte op via de moedermelk. Bij veel besmette katten zie je de symptomen niet altijd behalve als ze een zware besmetting hebben dan kunnen ze één of meerdere van onderstaande symptomen hebben.

Lintwormen zijn witte, platte wormen, die uit allemaal segmentjes/stukjes bestaat die als een ‘lint’ aan de kop van de worm vastzitten. Elk lintworm stukje bevat duizenden eitjes. Deze komen voor in de darmen en zijn meestal wit van kleur. Soms zie je ze rond de anus van je kat, op zijn ligplaats of in de ontlasting.

Spoelwormen zijn de meest voorkomende darmparasieten bij een kat en komen voor in de dunne darm. Ze lijken op spaghettislierten en zijn roze of geel van kleur. Ze kunnen een lengte hebben van 4 tot 10 cm maar toch zie je ze niet vaak. Mocht je er één tegenkomen dan is dit meestal in het braaksel van een kat.

Tekenen van een worminfectie:

 1. Gewichtsverlies
 2. Braken en/of diarree
 3. Opgezwollen buik
 4. Doffe vacht
 5. Jeuk rond de anus
 6. Zichtbare wormen in de ontlasting of rond de anus:

Waar kan een kat wormen van krijgen?

 • Het eten van een besmette vlo (dit veroorzaakt lintworm)
 • Het eten van besmette dieren zoals slakken, muizen, vogels  en kikkers en/of hun poep
 • Via een beet van een besmette mug (dit veroorzaakt hartworm)
 • Door het rollen en snuffelen in het gras kunnen katten wormeitjes opnemen door aan hun poten te likken

Eitjes van spoelwormen komen overal voor. ‘Buitenkatten’ hebben relatief wat meer kans op een wormbesmetting dan ‘binnenkatten’; hoewel wij als baasjes ook de eitjes mee naar binnen kunnen nemen doordat er bijvoorbeeld eitjes onder je schoenen zitten. Ook kunnen wij besmet raken via een kat. Met name voor kinderen kunnen wormen schadelijk zijn.

Een goede preventie is dus zeker belangrijk om de worminfecties te voorkomen; namelijk door regelmatig je kat te ontwormen en de kattenbak goed schoon te houden ( mogelijke besmetting van de ontlasting door het eten van besmette dieren).

Ontwormingsschema

Een kitten wordt meestal bij een fokker met 3, 5 en 7 weken ontwormd, daarna maandelijks tot een half jaar. Daarna voor buitenkatten zeker 4 keer per jaar en bij binnenkatten 1 a 2 keer per jaar.

Maar ook dan is er nooit een 100% garantie dat je kat nooit wormen zal krijgen.

Hoe geef je een kat een wormtablet?

 • Haal het tablet vast uit de verpakking
 • Probeer je kat te laten zitten en stel hem gerust
 • Het fijnste is om je kat wat omhoog te laten kijken
 • Open voorzichtig het bekje met je duim en wijsvinger
 • Met je andere hand het tabletje zo ver mogelijk op de tong leggen
 • Sluit het bekje en wrijf even over het keeltje om het tabletje te laten zakken

Lukt het op de bovenstaande manier niet, dan kun je het tablet ook verkruimelen en bijvoorbeeld door natvoer mengen. Let dan wel op dat hij echt alles naar binnen krijgt.

Ontlastingsonderzoek

Mocht je je kat geen onnodige wormenkuur willen geven, dan bestaat er de mogelijkheid om regelmatig de ontlasting van je kat te laten onderzoeken op eventuele aanwezigheid van wormeneitjes. Bij het aantreffen van wormen dan heeft je kat een wormenkuur nodig. Zo’n onderzoek geeft geen 100% garantie, want mochten er weinig eitjes aanwezig zijn of als je kat wel besmet is maar er nog geen nieuwe eitjes uitgescheiden zijn, dan kan het zijn dat er (nog) niets in de ontlasting wordt gevonden.

Mocht je voor zo’n ontlastingsonderzoek kiezen dan is het verstandig dit met je dierenarts te overleggen hoe vaak je dit onderzoek moet laten doen. Voor binnenkatten is dit meestal één tot twee jaar voldoende. Bij het voeren van rauw vlees en bij buitenkatten is het aan te raden om dit vier keer per jaar te laten doen.

Onze verhalen zijn puur informatief; bij klachten adviseren wij de dierenarts te consulteren.