Hond met diarree of slechte ontlasting? Begin met goede voeding!

Net als wij mensen heeft elke hond wel eens last van diarree of slechte ontlasting. Toch is het bij honden een probleem dat (veel) vaker voorkomt, zo durven wij wel te stellen na meer dan 40 jaar in de dierenvoedingsbranche. ‘Onze hond heeft diarree of geen goede ontlasting’ en ‘We hebben al van alles geprobeerd, maar weten niet wat werkt’ zijn opmerkingen die we met regelmaat te horen krijgen van onze klanten. Ons antwoord: begin met goede voeding! We vertellen je graag meer over ontlasting bij honden en welke voeding kan helpen bij het verbeteren daarvan.

Het gevaar van diarree of harde ontlasting

Diarree bij jouw hond kan – net als bij mensen – een natuurlijke reactie zijn op iets wat in zijn lichaam zit en er dan uit moet. Voor een keer niet erg, maar aanhoudende diarree kan voor je hond gevaarlijk zijn. Zo kan hij uitdrogen en bestaat de kans dat hij niet voldoende voedingsstoffen binnenhoudt, wat tot allerlei (pijnlijke) klachten kan leiden.

Aan de andere kant zijn er ook veel honden die juist harde ontlasting hebben. Dit komt doordat er te weinig vezels in het voer zitten. Een goede en regelmatige stoelgang is heel belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen. Soms is de ontlasting zo hard dat er obstipatie (verstopping) kan ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat jouw hond flink moet persen voordat de ontlasting naar buiten komt. Dit is niet alleen erg pijnlijk, maar kan ook voor andere schade aan het achterwerk van je hond zorgen, bijvoorbeeld wondjes die kunnen gaan ontsteken.

Oorzaken van slechte ontlasting

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor de slechte ontlasting van jouw hond. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

  • Je hond heeft iets verkeerds gegeten, bijvoorbeeld opgepikt van straat.
  • Je hond is geïnfecteerd met een virus, bijvoorbeeld Parvo. (Bekijk hier onze informatie en advies over het Parvo Virus)
  • Je hond heeft een parasitaire infectie, bijvoorbeeld Giardia (Bekijk hier onze informatie en advies over Giardia).
  • Je hond heeft een vreemd voorwerp opgegeten, dat zorgt voor verstopping.

Dit zijn ‘bekende’ veroorzakers van slechte ontlasting. Niet leuk, maar ze hebben één voordeel: je weet wel wat de slechte ontlasting veroorzaakt. Helaas zijn er ook talloze baasjes met een hond die gewoon fit en vrolijk is, maar wel constant slechte ontlasting heeft. Dan tast je in het duister over de oorzaak, maar je wil het natuurlijk wel snel verholpen hebben.

Ontlasting en voeding

Allereerst is het van belang om de ontlasting goed te ‘analyseren’. De structuur en de kleur zeggen eigenlijk alles over de gezondheid van je hond. Is de ontlasting stevig en donkerbruin, dan is het goed. In vrijwel alle andere gevallen, is iets niet helemaal goed.

Het type ontlasting hangt nauw samen met het voer dat jouw hond krijgt. De gevoeligheid voor bepaalde bestanddelen in het voer kunnen voor een hond bepalend zijn. De meeste honden reageren het best op kwalitatief hoogwaardig voer, dat op een zo natuurlijk mogelijke manier is gemaakt.

Voordelen Wolf’s Mountain bij slechte ontlasting

Het voer van Wolf’s Mountain voldoet aan die kwaliteitseisen. In het voer zitten diverse ingrediënten, waarvan bietenpulp een belangrijke is, die ervoor zorgen dat de darmpassage vertraagt. Daardoor krijgt de darm meer tijd om vocht uit de ontlasting te halen. Dit zorgt voor een stevigere ontlasting en neemt bovendien bij het ontlasten de vloeistof uit de anaalklieren makkelijker mee naar buiten.

Van onze verschillende varianten sluit Island Farm het best aan bij honden met een slechte ontlasting. Deze brok is – naast bijzonder smakelijk – ook heel licht verteerbaar. Het voer bevat onder meer verse eend en kalkoen en wild vlees: ingrediënten die stuk voor stuk specifieke kenmerken hebben die helpen bij het verbeteren van de ontlasting:

  • Eendenvlees is licht verteerbaar en is een mooie bron van vitamine A (belangrijk voor hersenen en ogen), B3 en B12 (belangrijk voor de energievoorziening). Tevens rijk aan ijzer (ter voorkoming van bloedarmoede), zink (voor sterke botten, reuk, smaak en eetlust), selenium (zorgt voor de opbouw en instandhouding van het spiervolume en de afvoer van verbrandingsstoffen in de spieren) en koper (draagt bij aan de vorming van bindweefsel en botten).
  • Kalkoen is een bron van eiwitten en bevat weinig calorieën en vet. Het helpt het gevoel van verzadiging te vergroten, zodat je hond niet te veel eet. Het is een goede voedingsbron van ijzer, zink, kalium (belangrijk voor een goede werking van de spieren) en fosfor (voor een goed skelet) en bevat tevens vitamine B6.
  • Wild vlees: dit is een combinatie van zwijn en hert. Hertenvlees is zeer eiwitrijk en vetarm, mager en voedzaam. Zwijn is erg mager vlees en is ook rijk aan ijzer, zink, selenium en vitamine B6.

Deze combinatie van licht verteerbare en (zeer) magere ingrediënten, maakt de kans op het verdragen van deze brok heel hoog. Toch kan het zo zijn dat jouw hond net een andere variant nodig heeft. Het is altijd te hopen dat je hond niet een probleem met zijn ontlasting krijgt. Het kan wel eens een zoektocht zijn naar de goede voeding, dan kunnen ook andere factoren een rol spelen.

Niet alleen voeding maar ook het supplement Probio-Canis kunnen bijdragen tot een goede darmflora. De gezonde bacteriën in Probio-Canis helpen bij het herstellen en behouden van een goede darmbalans bij je hond. Probiotica kan ook preventief ingezet worden bij honden met bijvoorbeeld allergiëen en/of jeuk. Ook natuurlijke probiotica’s zoals konijnenoren met vacht en konijnenhuid met vacht kunnen gegeven worden; de vacht borstelt de maag en geeft een goede probiotica af in de dikke darm. 

Vragen over voeding en ontlasting?

Wij denken graag met je mee en staan klaar om al jouw vragen over voeding en ontlasting te beantwoorden.

Meer informatie over onze smaak Island Farm vind je hier.

Onze verhalen zijn puur informatief; bij klachten adviseren wij de dierenarts te consulteren.

Aanbevolen producten: